Možnosti nastavení vzhledu a písma v CYGNUS

Změněno dne Thu, 24 Mar 2022 v 10:30 AM


OBSAH


Velikost písma v CYGNUS


Při změně vzhledu Cygnusu jsme zvolili písmo, které je dostatečně velké a kontrastní, aby jej bez potíží přečetli také uživatelé se zrakovým omezením a sníženým barvocitem. Stále se však jedná o velikost písma, která je příjemná a umožňuje pohodlné zobrazení veškerého obsahu. Pokud se Vám text nevejde do oken, nebo Vám dokonce chybí části oken, máte pravděpodobně špatně nastavené rozlišení obrazovky Vašeho počítače. Nastavení rozlišení změníte následovně: 


1. Vyhledejte ve Vašem počítači Nastavení (např. zadáním do vyhledávacího okénka vlevo na liště)

2. Vyberte dlaždici Systém.  


3. V menu na levé straně vyberte Obrazovka.

4. Nastavte Měřítko a rozložení. Ideální hodnota pro správné zobrazení všech oken a tlačítek v Cygnus je 100%, maximálně 125%



Nastavení kontrastu v CYGNUS


Pro písmo a podklad oken jsou použité barvy, které zaručují pohodlnou práci s textem. Máte-li kontrast v CYGNUSu příliš ostrý, nebo naopak nevýrazný, může být problém ve Vašem monitoru nebo jeho nastavení. Pokud je kontrast nastavený příliš vysoko, může se to projevit nevýrazným orámováním tabulek nebo velmi ostrými barvami. Nízký kontrast způsobuje naopak nevýrazné barvy a celkově tmavý vzhled. Nastavení kontrastu můžete provést pomocí tlačítek přímo na monitoru. Pokud používáte notebook, existují různé varianty, jak kontrast nastavit. Typicky k tomu slouží ovládací panel grafiky Vašeho počítače. S nastavením kontrastu si jistě poradí Váš IT správce, proto se prosím obraťte na něj. Doporučujeme také kontrast nastavovat s otevřeným programem Cygnus, abyste ihned viděli, jaký bude mít změna nastavení vliv. 


Nastavení barvy pozadí v CYGNUS


Světle modré pozadí pro některé z Vás může působit rušivě, a to hlavně během noční směny. Proto jsme do verze programu 6.3, kterou v průběhu prosince nasazujeme všem uživatelům, přidali možnost změny barvy pracovní plochy. Klikněte kamkoli na plochu v CYGNUSu pravým tlačítkem myši a zvolte barvu pozadí, která Vám více vyhovuje. Přidali jsme také možnost zobrazit či skrýt „stříšky“. Pokud zvolíte „automatické pozadí“, CYGNUS se bude automaticky přizpůsobovat denní době, během které s ním pracujete – přes den zůstane pozadí světle modré, v noci jej program sám ztlumí.




Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit