Nastavení výchozích surovin

Změněno dne Wed, 18 Oct 2023 v 09:10 AM

Tato agenda je zpřístupněna pouze pro účastníky vzdělávacího programu CYGNUS EXPERT - Nutriční péče

Pro správné propočítávání jídelních lístků z pohledu nutričních hodnot je nutné mít dobře nastaveny položky potravinového skladu a mít u nich vyplněné nutriční hodnoty. Proto jsme pro vás připravili novou funkčnost CYGNUSu, díky které si jednoduše načtete nutriční hodnoty a alergeny z námi dodaného číselníku. 


KDE? Sklady – Přehled zásob

V Přehledu zásob klikněte na tlačítko Operace a zvolte možnost Nastavení výchozích surovin.



Otevře se tabulka na přiřazení výchozích surovin. Nejprve doporučujeme nastavit, jaké skladové karty se mají v nástroji zobrazit :

  1. Včetně napojených na výchozí suroviny - zobrazí se i karty, které už jste v minulosti napojili na výchozí suroviny 
  2. I s nutričními hodnotami - zobrazí se i karty, u kterých jste si vyplnili nutriční hodnoty ručně
  3. Používané za posledních x týdnů - zobrazí se položky obsažené v recepturách, které jste vložili do jídelního lístku za vybraný počet týdnů (když nechte řešit nutrienty u položek, které při vaření moc nepoužíváte)
  4. Jednotlivé nastavení je možné kombinovat, poté klikněte na tlačítko načíst.



Propojení výchozích surovin


Do tabulky se načtou položky, které jste si vybrali v předchozím kroku.

  1. Název -  vaše skladové karty, které jste si zadali do potravinového skladu
  2. Výchozí suroviny  - zde se zadává napojení vaší skladové karty na výchozí položku, ze které se načtou nutriční hodnoty a alergeny
  3. Jednotka - jednotka stravy, kterou u položky používáte
  4. Nutriční koeficient - hmotnost skladové položky. Nutriční hodnoty se počítají na 100 g, proto je nutné zadat váhu skladové položky v gramech. Pokud mám skladovou jednotku ks, je nutné zadat hmotnost jednoho kusu. Pokud mám skladovou jednotku kg, tak tam patří 1000 (1 kg = 1000 g)
  5. Nutriční hodnoty - zde už se ukazují zadané nebo načtené nutriční hodnoty (na obrázku v přikladu jsou všude nuly, protože jsou vyfiltrované pouze položky bez zadaných nutričních hodnot)
  6. Alergeny



Nyní už můžete přistoupit k přiřazování výchozích surovin k vašim skladovým kartám. Vyberte si řádek se surovinou, kterou chcete napojit a klikněte do sloupce výchozí surovina. Otevře se číselník výchozí surovin, ve kterém můžete vyhledávat. Např. si napsat jogurt a z tabulky vybrat položku, která se nejvíce blíží surovině, kterou používáte. Je možné, že nenajdete přesně vámi používanou surovinu, v takovém případě je nutné si nutrienty doplnit ručně přes skladovou kartu. 



Jakmile přiřadíte výchozí suroviny, zkontrolujte a doplňte nutriční koeficienty a vpravo dole klikněte na uložit. Hotovo. 




Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit