Ekonomický výdej

Změněno dne Mon, 18 Mar 2024 v 07:54 AM

Pokud skladujete položky na skladě v několika různých gramážích, CYGNUS Vám může dopomoci k tomu, aby se Vám do výdejky dostal co nejmenší počet balení. 


OBSAH


Nastavení systému

Aby vám funkce Ekonomického výdeje v programu fungovala, je potřeba tuto možnost nastavit.


KDE? Nastavení - Sklady

V nastavení zvolte záložku Stravovací provozy. V sekci Práce s výdejkami je vidět možnost Aplikovat ekonomický výdej při vystavení výdejky. Poklikáním na tlačítko Opravit (tužka) otevřeme okno pro nastavení.


Aby nám ekonomický výdej fungoval, musíme zatrhnout možnost Aplikovat ekonomický výdej při vystavovaní výdejky a potvrdit OK.


Nastavení skladových karet

Skladové karty, které mají fungovat v režimu ekonomického výdeje, musí být propojené, aby program věděl, že může do výdejky použít i některou z propojených karet. Na kartách je také potřeba mít správně nastavenou gramáž a jednotky. V Přehledu zásob zvolíme kartu, kterou chceme propojit s jinou a otevřeme ji dvojím kliknutím nebo přes tlačítko Opravit (tužka).


V pravé části karty zásoby je sekce Propojené karty. Klikneme na zelené plus.


Otevře se nám okno, kde si můžeme zvolit, s kterými jinými kartami tuto kartu propojíme. Vybereme námi požadovanou kartu a v okně potvrdíme OK. Takto propojit můžeme i více než 2 karty. 


Na kartě zásoby jsou pak propojené karty uvedené v pravé části. Tlačítko červeného křížku umožňuje propojení zrušit.


Nastavení ekonomického výdeje v recepturách

Pokud chcete ekonomický výdej používat u všech receptur, není třeba pro to nic podnikat. Jestliže je nastaven systém a propojeny karty, CYGNUS automaticky u všech receptur tuto funkci zapne. Pokud ale chcete z nějakého důvodu tuto funkci u konkrétních receptur vypnout, nastavíte to v jednotlivých recepturách. 


Otevřete si recepturu a přes tlačítko Opravit (tužka) - Opravit recepturu nebo dvojím poklikáním na surovinu vyvoláte editaci receptury.


Ve sloupci Ekonomický výdej zvolte možnost Ne a potvrďte tlačítkem Uložit. Pro takto nastavenou recepturu pak nebude funkce ekonomického výdeje aplikována.


Ekonomický výdej ve výdejce

Suroviny, na které je aplikován ekonomický výdej, najdeme ve výdejce označené pomocí ikony zavařovacích sklenic. 


Ekonomický výdej pracuje tak, že do výdejky zařadí balení tak, aby jich bylo potřeba co nejméně pro pokrytí množství ve výdejce. 


V našem případě je v receptuře jako výchozí surovina nastavena karta s jinou gramáží, ale zde vidíme, že CYGNUS do výdejky zařadil místo toho kartu s vyšší gramáží, které bude potřeba méně kusů.



Pokud ale chceme upravit ručně balení, která budou do výdejky použita, označíme si surovinu, klikneme pravým tlačítkem a zvolíme možnost Ekonomický výdej.



Ve sloupci Množství nové si ručně zadáme počet balení, který chceme do výdejky použít. Ve spodním řádku si můžeme kontrolovat, zda máme ve výdejce dostatek surovin pro pokrytí množství. Poté potvrdíme OK.



Do výdejky se nám propíší námi nastavená balení surovin.





Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod
Je požadována verifikace pomocí CAPTCHA.

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit