Nastavení elektronického odesílání dávek na ZP

Změněno dne Tue, 12 Sep 2023 v 03:11 PM

Chcete odesílat dávky na pojišťovny přímo z CYGNUSu bez nutnosti stahovat KDAVKy a FDAVKy do souboru a vkládání na portály pojišťoven? Budete k tomu potřebovat kvalifikovaný podpisový certifikát, v případě pojišťovny VZP komerční certifikát. Jakmile budete mít certifikát vyřízený, je potřeba elektronické odesílání správně nastavit. Postup je následující:

1. Povolení elektronické komunikace v nastavení pojišťoven

V záložce Nastavení - Klienti - Ošetřovatelská dokumentace vyberte Nasmlouvané pojišťovny. U každé pojišťovny, kde chcete odesílání povolit, je potřeba nastavení provést zvlášť. Klikněte na řádek s pojišťovnou a na tlačítko Opravit (tužka)



Zvolte u elektronického odesílání dávek volbu Ano. 


2. Nastavení certifikátu k odesílání dávek

Dalším krokem je nahrání certifikátu pod Váš uživatelský účet. Klikněte na Vaše jméno a zvolte Vlastní nastavení



Klikněte na Osobní certifikáty a vyberte Určen pro - Odeslání dávek. Klikněte na + s kalendářem a vyberte Načíst ze systémového uložiště. Nahrajte kvalifikovaný certifikát (typ qualified), který využijete k odeslání dávek na všechny pojišťovny kromě VZP.




 

Změňte si nastavení Určen pro na Odesílání dávek na pojišťovnu VZP. Opět klikněte na + s kalendářem a vyberte Načíst ze systémového uložiště. Nahrajte komerční certifikát (typ public), který využijete k odeslání dávek na VZP. 

Aby odeslání dávek přímo z CYGNUSu fungovalo správně, je potřeba se daným certifikátem alespoň jednou přihlásit na portály pojišťoven. Portál pak bude certifikát znát a dávky bude možné z CYGNUSu odeslat. 

3. Odeslání dávky na pojišťovnu

Jakmile budete mít připraveny dávky za měsíc k vykázání, rovnou je odešlete do pojišťovny. Využít můžete postup pro vykazování na ZP.




Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit